Hrvatski liječnički zbor

Hrvatsko društvo za fizikalnu i
rehabilitacijsku medicinu

Posjetite posebnu izložbu i pogledajte fotografije hrabrih pacijentica koje su prošle terapije za limfedeme

https://slobodnadalmacija.hr/split/posjetite-posebnu-izlozbu-u-sveucilisnoj-galeriji-i-pogledajte-fotografije-hrabrih-pacijentica-koje-su-prosle-terapije-za-limfedeme-1083014

Večeras (srijeda), u 19 sati, svečano će se otvoriti izložba u Sveučilišnoj galeriji “Vasko Lipovac”, potpuno drugačija od drugih, posebna, kao i žene o kojima govori i koje predstavlja svijetu.

Izložene će biti fotografije hrabrih žena, pacijentica Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju KBC-a Split i Talasoterapije u Crikvenici. One su prošle terapiju za primarni ili sekundarni limfedem, opskrbljene su elastično-kompresivnom odjećom po individualnoj izradi. Činjenica je da se svakodnevno bore s limfedemom, bolešću kroničnog karaktera, koja nema lijeka. Njihovu situaciju dodatno otežava nedovoljno razumijevanje profesionalne i društvene zajednice. Oboljeli od limfedema trpe bol, osjećaju se manje vrijedno i ograničeni su u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Fotografije je izradio Robert Pleško iz Fotokluba Split, a bit će izložen i jedan izložbeni primjerak iz Muzeja prekinutih veza. Izložba je plod dvogodišnje edukacije i timskog rada s Vodder limfoterapeutima KBC-a Split. Možete je i vi razgledati sve do 23. ožujka.

Za organizaciju izložbe zaslužni su članovi Odsjeka za fizioterapiju Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu, Hrvatsko društvo za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu, Katedra za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Medicinskog fakulteta u Splitu, Udruga Caspera i donatori.

– Život s limfedemom za njih je novo stanje u kojem su se našle nakon liječenja karcinoma ili je pak nastao iz nepoznatog razloga. One se nose iznimno hrabro sa svojom bolešću, spoznale su svoje granice i mogućnosti, prihvatile novo stanje i preuzele odgovornost za svoje zdravlje.

Kako za sada ne znamo sa sigurnošću koliko osoba u Hrvatskoj boluje od limfedema, primjerom ovih hrabrih žena želja nam je potaknuti i pružiti profesionalnu i ljudsku pomoć onima koji će se pronaći kroz njihovu borbu s limfedemom – kazala nam je dr. Ana Poljičanin, specijalistica fizikalne medicine s Katedre za fizioterapiju Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija splitskog KBC-a.

Izvor: tekst je preuzet iz objave “Slobodna Dalmacija”:

https://slobodnadalmacija.hr/split/posjetite-posebnu-izlozbu-u-sveucilisnoj-galeriji-i-pogledajte-fotografije-hrabrih-pacijentica-koje-su-prosle-terapije-za-limfedeme-1083014

 

Kako je prošlo otvorenje?:

Izvor: tekst iz “Slobodne Dalmacije”

https://slobodnadalmacija.hr/split/svecano-je-otvorena-posebna-izlozba-posvecena-je-hrabrim-zenama-koje-se-svakodnevno-bore-s-limfedemom-pruzimo-im-podrsku-1083114