Hrvatski liječnički zbor

Hrvatsko društvo za fizikalnu i
rehabilitacijsku medicinu

Ortopedska pomagala – Osnove primijenjene ortotike; primijenjene protetike i rehabilitacije; pomagala za kretanje i njihova primjena.

Dana 1. ožujka 2018.g. iz tiska je izašla knjiga Ortopedska pomagala – Osnove primijenjene ortotike; primijenjene protetike i rehabilitacije; pomagala za kretanje i njihova primjena. Izdavači knjige su ISPO- Croatia i Klinički zavod za rehabilitaciju i ortopedska pomagala Medicinskog fakulteta sveučilišta u Zagrebu, KBC Zagreb.

Poštovane članice i članovi Hrvatskog društva za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu – HLZ

Dana 1. ožujka 2018.g. iz tiska je izašla knjiga Ortopedska pomagala – Osnove primijenjene ortotike; primijenjene protetike i rehabilitacije; pomagala za kretanje i njihova primjena.
Izdavači knjige su ISPO- Croatia i Klinički zavod za rehabilitaciju i ortopedska pomagala Medicinskog fakulteta sveučilišta u Zagrebu, KBC Zagreb.
Urednik je Neven Kauzlarić. Suradnici u specijaliziranim poglavljima su: Marina Abramović, Damir Gluhak, Rosarija Habuš i Mario Končić.
Grafičko oblikovanje i prijelom knjige učinio je Dean Werner
Tisak: Print Cerovski u nakladi 500 primjeraka

Promotivna cijena knjige je 200,00 Kn
Knjiga je dostupna (plaćanje i osobno podizanje) u sjedištu ISPO Croatia, Božidarevićeva 11, 10000 Zagreb, u tajništvu Zavoda, kod gđa Biserke Tominić.
Za plaćanje preko R1 i/ili dostavu poštom, potrebno kontaktirati tajnika Društva za protetiku i ortotiku ISPO Croatia: ing. Dean Werner: kontakt: +385 99 3267 836; dean@werner.hr

O Knjizi iz predgovora urednika te recenzenata:

Iz predgovora:

Knjiga Ortopedska pomagala nastala je kao plod višegodišnjeg rada, učenja u teoriji i praksi u područjima koja obuhvaćaju primijenjenu protetiku, ortotiku te fizioterapiju s temeljnim rehabilitacijskim postupcima u ortotici i protetici te pomagalima za kretanje.

Pripremajući i vršeći predavanja te radeći sa studentima i specijalizantima uvidio sam da nedostaje jedno djelo iz područja ortopedskih pomagala na hrvatskom jeziku koje bi obuhvatilo osnove i temeljne principe u primjeni ortopedskih pomagala.

Presudni motiv za nastajanje knjige bio je rad sa specijalizantima i postdiplomantima tijekom specijalizacije iz Ortopedije i traumatologije te Fizikalne i rehabilitacijske medicine, studentima fizioterapije Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu i studentima Medicinskog fakulteta. Knjiga daje temeljne preporuke svim zdravstvenim djelatnicima za svakodnevni rad u kliničkoj praksi vezanoj uz ortopedska pomagala.

U ovom izdanju ne nalazi se primijenjena ortotika liječenja deformacija kralježnice dječje i adolescentne dobi jer navedena tematika je objavljena na hrvatskom jeziku u već specijaliziranim zbornicima-knjigama koje obrađuju liječenje skolioza i kifoza.

Dosadašnje učenje u području primjene ortopedskih pomagala zasnivalo se uglavnom na tekstovima koji su nastajali tijekom priprema za simpozije ili kongrese u području ortopedskih pomagala, ortopedije, fizioterapije odnosno fizikalne i rehabilitacijske medicine te bili objavljivani u kongresnim zbornicima, napose, Knjigama simpozija Društva za protetiku i ortotiku – ISPO Croatia. Članci objavljeni u Knjigama simpozija kao i suvremene smjernice ISPO-a i AAOS-a dali su temelje ovoj knjizi.

Omot knjige