Hrvatski liječnički zbor

Hrvatsko društvo za fizikalnu i
rehabilitacijsku medicinu

„Krka za mlade liječnike“, Novo Mesto 15 – 16.11.2019. g.

„Krka za mlade liječnike“

Novo Mesto 15 – 16.11.2019.g.

Nastavljajući tradiciju edukacije mladih liječnika, farmaceutska tvrtka „Krka“ iz Novog Mesta i ove je godine organizirala radni edukacijski sastanak mladih gastroenterologa i fizijatara u svojoj tvornici u Novom Mestu. Ovu vrijednu inicijativu rada s mladim liječnicima, specijalizantima i mladim specijalistima, poduprlo je i naše stručno društvo, ponosno što u sklopu našeg društva djeluje sekcija specijalizanata i mladih specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, dok su gastroenterolozi to poduprli kroz svoju Sekciju mladih gastroenterologa.

Tom prilikom smo imali mogućnost razgledati jednu od najsuvremenijih farmaceutskih pogona za proizvodnju lijekova, Notol 2, u krugu „Krke“, na koju su s pravom bili ponosni naši domaćini. Impresivni radni pogoni, uz praćenje procesa nastanka lijeka, od vaganja sirovine do pakiranja i otpremanja prema tržištu, većini od nas nazočnih je bio prvi susret s procesom proizvodnje onoga što svakodnevno preporučamo našim bolesnicima.

Na početku zajedničkog sastanka i rada u malim grupama, tvrtku nam je predstavilo nekoliko „Krkinih“ rukovoditelja, među kojima i dr. Sandra Kundić, zamjenica direktora „Krka-Farma“ d.o.o. iz Zagreba, a kratko predstavljanje svojih inicijativa i rada s mladim kolegama su potom predstavili predsjednik HDFRM HLZ prof. Tonko Vlak te predsjednica Sekcije mladih HGD doc. Ivana Mikolašević.

Radni dio se sastojao od dvije sekcije, jednu su činili predavači i mladi gastroenterolozi, a drugu fizijatri i reumatolozi sa svojim predavanjima. Sistemom kviz-edukacije, naše mlade kolege su doznale nešto o neuropatskoj boli u križobolji i njenom liječenju od prof. E. Bilić, o liječenju boli predavača doc. Z. Lončara te bolnom ramenu predavača prof. P. Perića.

U gastroenterološkom dijelu skupa, predavači su bili doc. I. Mikolašević, doc. N. Baršić i dr. P. Markoš.

Zahvaljujući sudjelovanju na Krkinom simpoziju „Krka za mlade liječnike“,  koji je bio  organiziran u suradnji sa Sekcijom mladih Hrvatskog gastroenterološkog društva i Sekcijom mladih Hrvatskog društva za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu, a održan je u subotu 16.11.2019.g. u prostorijama Krke, d.d., Novo Mesto, Slovenija, mladim kolegama je pružena prilika za učenje i međusobno upoznavanje te druženje, što je svakako dobrodošla inicijativa i za buduće skupove, kojima će se naše stručno društvo uvijek rado odazvati.
Sudjelovanje na simpoziju i izmjena iskustava tijekom rada u malim grupama bili su svima zanimljivi i korisni, a gostoprimstvo organizatora nam je svima omogućilo da se osjećamo ugodno u Novom Mestu te se već sada radujemo budućim zajedničkim susretima.

Prof.dr.sc. Tonko Vlak

Predsjednik HDFRM HLZ