Hrvatski liječnički zbor

Hrvatsko društvo za fizikalnu i
rehabilitacijsku medicinu

6-ti HRVATSKO – SLOVENSKI REHABILITACIJSKI SIMPOZIJ Opatija, 29.11. – 30.11. 2019.g.

6-ti HRVATSKO – SLOVENSKI REHABILITACIJSKI SIMPOZIJ
Opatija, 29.11. – 30.11. 2019.g.

 

Tradicionalni radni susret hrvatskih i slovenskih specijalista fizikalne i rehabilitacijske medicine se ove godine održao po 6-ti put, a domaćin mu je ovaj put bila naša renomirana ustanova za medicinsku rehabilitaciju „Thalassotherapia” iz Opatije.

Jako dobro posjećen sastanak, na koji je stiglo čak 100-tinjak rehabilitacijskih stručnjaka s obje strane granice, uživalo je u gostoprimstvu, koje nam je u Opatiji omogućilo vodstvo naše renomirane rehabilitacijske ustanove, u kojoj se primarno bave kardiološkom i reumatološkom rehabilitacijom, uz sve druge vidove rehabilitacije te respektabilnim brojem raznih dijagnostičkih postupaka za potrebe svojih korisnika.

Da ne budu samo dobri domaćini prof. V. Peršić i prof. T. Kehler su se potrudili biti i dobri predavači, pa su nas upravo oni uveli u radni dio susreta predavanjima o kardiološkoj i reumatološkoj rehabilitaciji prvog radnog dana.

Radni dio, koji se odvijao u subotnje jutro, obilovao je temama o neuro-rehabilitaciji i neuro-dijagnostici, o robotici, o ultrazvučnoj dijagnostici lokomotornog sustava s prikazima bolesnika, o onkološkoj rehabilitaciji, o posebnom pristupu u liječenju muskulo-skeletnih sindroma te predstavljanju sadašnjih mogućnosti OTOS ortopedske tehnike i budućih kapaciteta za liječenje spinalnih bolesnika u budućem spinalnom centru Varaždinskih Toplica.

Da nam svo vrijeme ne protekne samo u radu, već da imamo i bogat društveni dio, pobrinula se naša prof. T. Kehler organizacijom zajedničke večere u petak te razgledavanjem prostora specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju „Thalassotherapie“ i zajedničkim ručkom svih sudionika u subotu, kada nam se u ovoj respektabilnoj rehabilitacijskoj ustanovi pridružio i njihov ravnatelj prof. V. Peršić.

Brojnost slovenskih kolega na ovom susretu je omogućila njihovom stručnom društvu da u Opatiji održe i redovitu godišnju skupštinu, što predstavlja i svojevrsni kuriozitet, ali i dokaz da su se u Opatiji osjećali kao kod svoje kuće.

O tome svjedoči i mail, koji nam je po povratku u Ljubljanu poslao predsjednik Slovenskega združenja FRM pri SZD, dr. K. Grabljevec, kojeg ovdje prenosim u cijelosti:

 

Spoštovani kolegi,

spoštovani prof. Tonko Vlak,

spoštovani g. direktor prof. Viktor Peršić,

spoštovana prof. Tatjana Kehler!

V imenu Slovenskega Združenja za fizikalno in rehabilitacijsko medicino in v svojem osebnem imenu, se vsem iskreno zahvaljujem za odlično organiziran in izpeljan dogodek “Hrvaško – Slovenski strokovni simpozij” v Opatiji.

Iskrena zahvala moji novi prijateljici prof. Tatjani Kehler za ves njen organizacijski napor, za prijetno večerjo in organizacijo ogleda vaše ustanove.

Iskrena zahvala spoštovanemu g. direktorju prof. Viktorju Peršiću za odlično predavanje in ves čas, ki nam ga je posvetil. Hkrati izrekam iskrene čestitke in občudovanje za vodenje odlične in vrhunske ustanove Thalassoterapia Opatija. Upam, da bomo v prihodnosti uspeli razviti strokovno sodelovanje na področju rehabilitacije.

Iskrena zahvala in prijateljski pozdrav prof. Tonku Vlaku, za vse sodelovanje in podporo pri organizaciji dogodka. Iskrene čestitke za vodenje HDFRM – zaradi njegove strokovnosti, kolegialnosti, visokih moralnih vrednot in duhovne širine, ki jo iskreno občudujem, so odnosi in organizacija HDFRM vzor vsem ostalim evropskim združenjem za FRM.

Zahvaljujem se kolegom iz UO ZFRM, da so svojo prisotnostjo in strokovnimi prispevki sodelovali pri izvedbi dogodka in pripomogli h gladkemu poteku skupščine ZFRM.

Z lepimi pozdravi in željami za prihodnje strokovno in kolegialno sodelovanje,

mag. Klemen Grabljevec, dr. med., FEBPRM

predsednik UO ZFRM pri SZD


 

Mislim da se ovome ne treba ništa više dodati, osim da se veselimo novom susretu, za dvije godine u Sloveniji, nastavljajući ovu jedinstvenu tradiciju

Prof.dr.sc. Tonko Vlak

Predsjednik HDFRM HLZ